Ginnegappen

Rechtenvrije media; Gratis onbeperkt downloaden, streamen en genieten

Dec 11, 2016 - 2 minuten om te lezen - rechtenvrij media films muziek

Wij Nederlanders hebben altijd het recht gehad om te dupliceren voor thuisgebruik. Daaronder viel ook het recht om media te downloaden, in april 2014 werd bepaald dat het downloaden uit illegale bron hier niet meer onder zou vallen. Veel mensen zijn zich daar anno 2016 niet van bewust, of hebben er lak aan. Want immers wij hebben de thuiskopie heffing toch op dragers? Helaas, die is dus niet meer van toepassing.

Als je een grote middelvinger naar de, in vele ogen corrupte, media maatschappijen wilt geven dan is de beste manier om dat via legale media te doen. Daarom leggen wij je uit welke vormen er bestaan van media met zowel beperkte doch liberale rechten en volledig rechtenvrij materiaal. Rechtenvrij materiaal zijn media waarvan expliciet is vermeld dat zij in het publieke domein vallen of media waarbij de auteursrechten zijn verlopen en er geen belanghebbenden meer over zijn.

Om meer duidelijkheid te scheppen in het media landschap is een organisatie genaamd Creative Commons (Nederland) opgestaan. Deze organisatie biedt menselijk leesbare rechtenbepalingen aan welke ook makkelijk door machines doorzoekbaar zijn. Creative Commons promoot het gebruik van hun liberale rechten behoorlijk actief, zo zijn de meeste licentievormen geschikt voor wedergebruik voor privepersonen en vaak zelfs voor de commercie. Hun licentie CC0 geeft eigenlijk aan dat het werk zich in het publieke domein bevindt. Op zowel hun Nederlandse als internationale site vind je een gemakkelijke zoekmachine.

Dan hebben wij nog de internet archivisten van het Internet Archive, zij hebben een enorme bibliotheek aan inhoud waarvan veel rechtenvrij is of zich in het publieke domein bevind. Veel van de inhoud is echter ongefilterd en bij niet alle media zijn de rechten bekend. Je vindt hier onder andere boeken, films, muziek, software, spellen en zelfs complete webpagina’s die allang niet meer bestaan. In hun 20-jarig bestaan is er een gigantische hoeveelheid data verzameld die je binnen een enkel mensenleven niet zult kunnen bekijken.

Als je zelf naast deze grote namen op zoek gaat kom je veel bronnen tegen waar je nog vele makkelijker en sneller je media zult vinden. Zo kun je makkelijk streamen via Publicdomainflix of Public domain movies. Helaas hebben wij weinig Nederlandstalige bronnen kunnen vinden om hier te vermelden, maar je zult je met de voorgaande bronnen vast uren vermaken.

Browse veilig
Clearnet+SSL (veilig): ginnegappen.nl
I2P (veilig+anoniem): ginnegappen.i2p
Tor (veilig+anoniem): gip4dgspcgy6einymq3mnnbvhjcynkcxh55bflcjetlypgqh7kgf2aid.onion
IPFS (p2p gedistribueerd): /ipns/ginnegappen.nl

Omdat het kan
Gopher: ginnegappen.nl:1070

Publiek internet

Je bezoekt deze site via het publieke internet. Om je verbinding extra te beveiligen is deze website ook beschikbaar via anonieme netwerken.

Wil je I2P of Tor installeren om een nog veiligere verbinding te gebruiken?

Veilige I2P verbinding

Je bezoekt deze site via het I2P netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of tor netwerk.

Veilige Onion verbinding

Je bezoekt deze site via het Tor netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of i2p netwerk.

Alle originele inhoud op deze pagina is gepubliceerd in het publieke domein tenzij anders vermeld. Het staat je dus vrij om te citeren, kopiëren en refereren.

Mastodon