Ginnegappen

Hacken van het brein; Een introductie in smart drugs

Jun 10, 2016 - 3 minuten om te lezen - neurowetenschap noötropicum smart drugs drugs hersenen

Let op; Smart drugs of noötropicum zijn middelen die de chemische processen in het brein beïnvloeden. Het is daarom raadzaam om een deskundige te raadplegen alvorens gebruik. Wees je bewust dat ieder mens een andere reactie op de stoffen kan hebben, en je bij verkeerd gebruik jezelf ernstige schade toe kan brengen.

In dit artikel gaan we het hebben over biohacking. Voor wie niet bekend is met die term, een biohacker is iemand die de controle over zijn eigen biologie in de hand wil hebben. Je kunt hierbij denken aan fysieke wijzigen aan het lichaam, het implanteren van chips of het aan populariteit winnende gebied van brein beïnvloedende middelen. Op dat laatste gaan we dieper in. Smart drugs ofwel noötropicum werd vorig jaar al veel geschreven, zo schreef CNN een artikel “Zijn Smart Drugs de drijvende kracht achter Silicon Valley”. Voorloper hierin lijkt Ray Kurzweil te zijn, de Director of Engineering en wetenschapper bij Google.

Zoals velen heeft Kurzweil het doel zijn cognitieve functies te verbeteren, een heldere geest te hebben en beter toegang tot herinneringen te verschaffen. Daarnaast gebruikt hij zijn eigen ontwikkelde mix van smart drugs om zijn brein gezond te houden. Het is bekend dat zijn mix bestaat uit een dagelijkse dosis van meer dan honderd supplementen, de specifieke mix is niet bekend maar is volledig op hemzelf afgestemd.

Wat zijn nou die smart drugs? Je bent er misschien al langer mee bekend dan dat je denkt, heb je om te focussen misschien Ritalin of StudyBuddy gebruikt? Of misschien beter bekend: caffeïne, zoals in koffie of andere energiedranken, behoort ook tot de categorie smarat drugs. Veel van de stoffen in noötropicum worden gebruikt bij behandelingen tegen ziekten van neurologische aard zoals dementie, parkinson en alzheimer. Een breder onderzoek naar effecten op gezonde hersenen laat nog op zich wachten. Het gebruik van smart drugs zijn dan ook zoor een ieder een experiment.

Noötropicum zijn veel in te zetten om je geheugen te verbeteren, helder na te denken en je concentratie te verbeteren. Ook zijn er stoffen beschikbaar die je meer controle over je angst en onrustigheid geven. Veelal gebruikt men een persoonlijk afgestemde dosering met een veelvoud aan diverse stoffen. Stoffen als caffeïne en theïne helpen je bij je concentratie en aandacht, creatine helpt je bij logische beredenering. De meeste stoffen zijn van natuurlijke aard, en worden al eeuwen gebruikt. Zo is bekend dat Bacopa monnieri al eeuwen word gebruikt als Ayurvedisch medicijn om concentratie en geheugen te verbeteren.

Er zijn diverse kant en klaar producten te koop, deze hebben een zekere vorm van ervaring achter de rug. Het zelf mixen van de diverse stoffen is zeer sterk af te raden. Wil je hier meer over weten, dan kun je een uitgebreide bron van informatie raadplegen op reddit. Let wel je hebt hier heel nauwkeurige apparatuur bij nodig.

Bedrijven als Paneuromix, Next Valley en Nootrofit heben allemaal capsules die vooraf samengesteld zijn. Het bedrijf Onnit bied capsules aan waarbij gedegen onderzoek met controle groepen gedaan word naar de werking en bijwerkingen van hun product. Verdiep je vooraf vooral in de ingrediënten en hun verhoudingen, naast dat je daarmee problemen kunt voorkomen zit er een heel groot verschil tussen de diverse capsules en hun werking. Bij benadering zijn alle genoemde bedrijven behulpzaam geweest in het verstrekken van informatie, wees vooral iet voorzichtig om je vragen aan hun voor te stellen.

Op onderstaande bronnen vind je meer informatie geschreven in het Engels omdat er helaas weinig Nederlandse informatieve bronnen zijn.

Browse veilig
Clearnet+SSL (veilig): ginnegappen.nl
I2P (veilig+anoniem): ginnegappen.i2p
Tor (veilig+anoniem): gip4dgspcgy6einymq3mnnbvhjcynkcxh55bflcjetlypgqh7kgf2aid.onion
IPFS (p2p gedistribueerd): /ipns/ginnegappen.nl

Omdat het kan
Gopher: ginnegappen.nl:1070

Publiek internet

Je bezoekt deze site via het publieke internet. Om je verbinding extra te beveiligen is deze website ook beschikbaar via anonieme netwerken.

Wil je I2P of Tor installeren om een nog veiligere verbinding te gebruiken?

Veilige I2P verbinding

Je bezoekt deze site via het I2P netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of tor netwerk.

Veilige Onion verbinding

Je bezoekt deze site via het Tor netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of i2p netwerk.

Alle originele inhoud op deze pagina is gepubliceerd in het publieke domein tenzij anders vermeld. Het staat je dus vrij om te citeren, kopiëren en refereren.

Mastodon