Ginnegappen

Digitale vrijheid was nog nooit zo belangrijk

Jan 28, 2017 - 2 minuten om te lezen - online privacy i2p tor sleepnet opinie

Op 28 januari vieren wij elk jaar de Europese dag van de privacy. Waarom is dat van belang en wat schieten wij daar mee op? Op deze dag besteden organisaties en partijen aandacht aan jou de burger. Voorop staan dan jouw digitale rechten, online en offline privacy en de manier waarop overheden, bedrijven en organisaties met jouw data omgaan. In tijden van sleepnetten en digitale surveillance is het belangrijk voor iedere burger om te weten hoe er met jouw persoonsgegevens om wordt gegaan. Om nog maar te zwijgen over potentieel misbruik door criminelen, script kiddies en boze buurmannen.

Een actueel thema op de Nederlandse agenda is de huidige vorm en handhaving van de bewaarplicht voor providers, maar bovenal heb je waarschijnlijk recentelijk het woord sleepnet wel in de media vernomen. Een sleepnet is een digitale onderzoeksmethode gebruikt door politie en geheime diensten. Alle digitale informatie die aan bepaalde criteria voldoet is dan opgeslagen en wordt in de gaten gehouden door mensen en machines. Je hebt daarbij weinig om jezelf te verdedigen en het is alsof er altijd iemand naast je staat om te luisteren wat je doet. Zo zal ons kikkerlandje nog verder groeien als Orwelliaanse staat. Bij deze methode is vaak meer informatie opgeslagen en doorzoekbaar door autoriteiten dan strict noodzakelijk en gegevens van personen die niet bij voorbaat verdacht zijn. Onze grondwet zou ons hier tegen moeten verdedigen, maar vaak worden de regels anders uitgelegd of wordt er gerechtvaardigd met terrorismebestrijding als noot.

Het is belangrijk om bij de verkiezingen in maart te realiseren waar de partij die je kiest voor staat. Zo leggen PvdA en VVD alle bezwaren naast zich neer, en zijn D66 en de Piratenpartij op dit moment een van de weinige partijen met een positieve agenda op dit vlak. Wat kun je nog meer doen? Je kunt je digitale vrijheid beschermen met een paar tips.

Informeer je goed want digitale vrijheid was nog nooit zo belangrijk.

Browse veilig
Clearnet+SSL (veilig): ginnegappen.nl
I2P (veilig+anoniem): ginnegappen.i2p
Tor (veilig+anoniem): gip4dgspcgy6einymq3mnnbvhjcynkcxh55bflcjetlypgqh7kgf2aid.onion
IPFS (p2p gedistribueerd): /ipns/ginnegappen.nl

Omdat het kan
Gopher: ginnegappen.nl:1070

Publiek internet

Je bezoekt deze site via het publieke internet. Om je verbinding extra te beveiligen is deze website ook beschikbaar via anonieme netwerken.

Wil je I2P of Tor installeren om een nog veiligere verbinding te gebruiken?

Veilige I2P verbinding

Je bezoekt deze site via het I2P netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of tor netwerk.

Veilige Onion verbinding

Je bezoekt deze site via het Tor netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of i2p netwerk.

Alle originele inhoud op deze pagina is gepubliceerd in het publieke domein tenzij anders vermeld. Het staat je dus vrij om te citeren, kopiëren en refereren.

Mastodon