Ginnegappen

De waarde van zelfhulp via sociale media in tijden van wachtlijsten

Het is inmiddels 2017 en het is steeds meer geaccepteerd om over je problemen te praten en daar bij professionele hulp te zoeken. Inmiddels zijn wij op een punt aanbeland waarbij de wachtlijsten bij zorgverleners alleen maar groeien. Ik geloof er niet in dat er een enorme toename is in het aantal problemen in de laatste dertig jaar, maar we treden steeds meer naar buiten. Natuurlijk zal er sprake zijn van een stijging, maar de feitelijke cijfers in bijvoorbeeld de jaren 80 zijn alleen maar de bekende zaken.

Mensen die lijden aan een ernstige psychose of stemmingsstoornis kunnen vaak lang wachten op hulp, en dat terwijl het merendeel er al veel te lang mee rondloopt. Misschien durf je de stap nog niet eens te zetten om hulp te zoeken danwel te aanvaarden. Durf dan eens te kijken naar een zelfhulp groep op het internet. Op veel sociale media zijn hulpverleners, lotgenoten en geïnteresseerden aanwezig die graag jouw verhaal willen aanhoren. Zij kunnen je advies geven waar je terecht kunt, of jou vertellen hoe hun eerste keer bij de huisarts of psycholoog was. Je kunt je verhaal ergens kwijt bij een luisterend oor, hoe fijn is dat? Dit is voor velen een goede eerste stap om uit een dal te klimmen. Je voelt je gehoord en niet meer alleen.

In de tijd waar sociale media gemeengoed is en wachtlijsten lang kan dit dus ook voor jou een goede stap zijn. Maar hoe kom je nou bij deze groepen? Er zijn diverse forums op het internet waar je terecht kunt. Facebook is ook een populair medium, dus ook daar zijn deze groepen ruimschoots vertegenwoordigd. Als je over een diagnose beschikt dan is het al vaak voldoende om deze in de zoekbalk in te voeren en groepen komen naar voren. Elke groep steekt net weer even wat anders in elkaar, dus kijk vooral even naar de regels maar belangrijker nog lees even een paar stukken mee zodat je ziet hoe alles in zijn werk gaat. Veel van deze groepen beschikken over afleidings onderwerpen, een goed begin is om daar luchtig in mee te spreken. Participeer, en als je vragen hebt zijn er altijd mensen die je willen helpen. Wees niet bang om je voor te stellen en jouw verhaal op te schrijven.

Veelal zullen deze groepen bestaan uit vrijwilligers die niet over een opleiding beschikken. Weet waar je bent, voorzichtigheid is dus altijd geboden. Spreek niet zomaar af, accepteer geen willekeurige vriendschapsverzoeken en wat er in jouw groep besproken wordt blijft in jouw groep.

Wij wensen jou een veilige tijd toe binnen deze groepen. Als je er klaar voor bent en je hebt het nodig, raadpleeg dan de juiste instantie. Verstandig is het om te beginnen bij je eigen huisarts.

Browse veilig
Clearnet+SSL (veilig): ginnegappen.nl
I2P (veilig+anoniem): ginnegappen.i2p
Tor (veilig+anoniem): gip4dgspcgy6einymq3mnnbvhjcynkcxh55bflcjetlypgqh7kgf2aid.onion
IPFS (p2p gedistribueerd): /ipns/ginnegappen.nl

Omdat het kan
Gopher: ginnegappen.nl:1070

Publiek internet

Je bezoekt deze site via het publieke internet. Om je verbinding extra te beveiligen is deze website ook beschikbaar via anonieme netwerken.

Wil je I2P of Tor installeren om een nog veiligere verbinding te gebruiken?

Veilige I2P verbinding

Je bezoekt deze site via het I2P netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of tor netwerk.

Veilige Onion verbinding

Je bezoekt deze site via het Tor netwerk, maar let op in sommige artikelen zijn links geplaatst naar het clearnet of i2p netwerk.

Alle originele inhoud op deze pagina is gepubliceerd in het publieke domein tenzij anders vermeld. Het staat je dus vrij om te citeren, kopiëren en refereren.

Mastodon